Pirini žganci

Sestavine:

  • 60 dag pirine moke
  • 1 žlica olivnega olja
  • 10 dag masti z ocvirki
  • 1 l slanega kropa

Priprava:
V slan krop vsujemo moko, kuhamo 5-10 minut, nato pa kupček prebodemo, da se moka dobro prekuha tudi znotraj. Tako naj vre še nadaljnih 15 minut.

Nato polovico žgančevke odlijemo in jo prihranimo. Če kuhamo drobne gorenjske žgance odlijemo več žgančevke in jih zmešamo z dvorogelnimi vilicami na drobno. Če pa želimo štajerske ali zagorske mehke žgance, pa odlijemo manj žgaančevke in gladko zmešamo. Žgance režemo z žlico v žličnik, polagamo jeh v skledo in po površini zabelimo. Kot prilogo ponudimo mleko, kakav, bela kava, kislo mleko ali jogurt. Hladni in nezabeljeni pa teknejo z drobno narezanim svežim sezonskim sadjem.

Related Posts

Comments are closed.